Szolgáltatásaink komplexitását jól szemlélteti egyik legújabb projektünk, a Henkel RE-NEW 2.0. A projekt gyártáselőkészítése a termékfejlesztéssel kezdődött, megrendelőnkkel szoros együttműködésben.

Henkel RE-NEW 2.0. csomagolás

A RE-NEW 2.0 termék egy speciális kialakítású 80 ml űrtartalmú műanyag flakonba töltött vizes bázisú, egykomponensű szilikon, amely a háztartásban található szilikon fuga felújítására szolgál. A tubusos kialakításnak köszönhetően a szobahőmérsékleten megkötő szilikon könnyen felhordható és korrigálható vízszintes és függőleges felületen egyaránt. A RE-NEW

 • elfedi az elszíneződéseket,
 • kitölti az apró sérüléseket és
 • kiváló penészállóságot biztosít.

A termékfejlesztő csapatunk által tervezett innovatív csomagolásnak köszönhetően a RE-NEW megkönnyíti az otthoni szilikon tömítések felújítását.

Ez a projekt kiválóan szemlélteti, hogy a műanyag termékek fröccsöntésén túl termék- és folyamatfejlesztésben szerzett tapasztalatokkal is hozzájárulunk megbízóink fejlesztési projektjeihez. Ezáltal ügyfeleink számára a gyártás mellett igény esetén a termékesítés folyamatát terméktervezéssel, szerszámtervezéssel, valamint akár automata gyártó-, összeszerelő-cella tervezésével is segítjük.

Ebben az esettanulmányban egy megvalósult projekten keresztül ezt az extra hozzáadott értéket szemléltetjük, valamint bemutatjuk, hogy milyen:

A Henkel csomagolástechnikai kihívása

A Henkel Adhesive Technologies ragasztókat, tömítő anyagokat és funkcionális bevonatokat gyárt ipari és fogyasztói alkalmazásra egyaránt. Termékfejlesztéseik során kiemelkedő szerepet játszik az innováció, ezért került újratervezésre a ragasztó és tömítő termékkínálat, amely a “Henkel RE” elnevezést kapta.

Az újragondolt RE termékcsalád tervezése során egy környezetbarát és precíz megoldás megalkotása volt a cél. A Henkel elkötelezett a körforgásos gazdaság aktív támogatása mellett, ezért a RE termékeket újrahasznosításra tervezték, amely nem csupán a csomagolásra, de az összetevőkre egyaránt igaz.

Henkel RE-NEW 2.0. gyártósor

Magasan automatizált összeszerelő cella

A Mikropakk K+F csapat feladata

A Mikropakk műanyag csomagolástechnikai K+F+I termékfejlesztői mérnök csapata a RE-NEW termékfejlesztésében, valamint a termék alkatrészeinek gyártástervezésében, összeszerelési folyamatának automatizálásában és a minőségellenőrzés tervezésében is segítette a Henkelt. A fenntarthatóság mellett a termék további kritériumai egy olyan flakon tervezése volt, amelybe

 • nem ragad bele a szilikon,
 • egyenletes adagolást és
 • precíz felvitelt tesz lehetővé.

A Mikropakk megoldása: újratervezett RE-NEW csomagolás

A Bag On Valve záróréteg csomagolási technika lehetővé teszi a fugafelújító szilikon egyszerű használatát, valamit tiszta végeredményt kínál a felhasználónak:

 • használat közben nem lesz minden ragacsos,
 • kényelmesen, többször is használható anélkül, hogy a maradék beleragadna,
 • nem igényel extra eszközöket, külső segítséget.

Az innovatív, 5 alkatrészből álló csomagolási megoldás komponensei a harmonika oldallal ellátott, flexibilis flakon, mely egyenletes és folyamatos buborékmentes adagolást biztosít, a tároló zsák, a 2K adagoló és terítő kupak, mely kialakításának köszönhetően egyenletes eloszlatást, terítést tesz lehetővé a felületen, valamint a zárókupak.

Henkel RE-NEW 2.0. gyártósor fröccsfúvó gép

4 fészkes gyártószerszám fröccsfúvó gép

Betekintés a Henkel RE-NEW gyártási folyamatába

A fröccsöntő és -fúvógépeket gyártó- és összeszerelő-cellákba integráltuk, ily módon a gyártást követően a műanyag termék azonnali automata összeszerelése már a gyártóüzemben megtörténik.

A flakon termék kizárólag IBM (Injection Blow Moulding) technológiával gyártható megfelelő minőségben. A gyártáshoz egy új 4 fészkes gyártószerszám fröccsfúvó gép beszerzésére került sor.

Az új gép az ipar 4.0 szabványnak megfelelő felügyeleti be- és kimeneti eszközökkel rendelkezik, illetve alkalmas a hozzá szorosan illeszkedő robot és szerelő cella biztonságos összekapcsolására.

Alkatészek gyártási folyamata

A RE-NEW termék öt darab alkatrészből áll, amelyből hármat képesek vagyunk jelenlegi kapacitásunkkal legyártani, egy alkatrészt pedig a partnercégünk szállít számunkra.

Henkel RE-NEW 2.0. többrétegű töltőzsák

Többrétegű fóliából készült töltőzsák

 

A terméknél alkalmazott töltőzsák alkatrész többrétegű fóliából készült, amely elősegíti a flakonból történő anyagkihordást. Továbbá a töltőzsák biztosítja az oxigén és a nedvesség zárását, ezáltal pedig a töltet szavatosságát egyaránt. A flakonhoz illeszkedő adaptert, azaz a tartó betétet egyedi építésű célgéppel hegesztjük össze, amely alkalmas a két alkatrész adagolására, egymáshoz illesztésére és összehegesztésére.

A végleges termék előállításához szükséges egy második, szintén automatizált szerelési folyamat, mely során az elkészült zsákot a flakonba illeszti a gép.

Henkel RE-NEW 2.0. pouch zsák flakonba illesztésének folyamata

Pouch zsák flakonban illesztése

2K kupak a felhasználó kényelméért

A RE-NEW speciális kialakítású simító csőrrel segíti a termék alkalmazását. Gyártási folyamata két fázisban zajlik, melynek első lépése az applikátor fröccsöntése. Ezt követően egy simító csőr kerül a kupakra, amely egyszerű adagolást, valamint egyenletes végeredményt biztosít.

Henkel RE-NEW 2.0. fröccsöntött kupakok

2K fröccsöntött kupak

Megfelelő berendezések a sorozatgyártáshoz

A feladat komplexitásából adódóan a megrendelő által elvárt mennyiség kizárólag magasan automatizált összeszerelő cella alkalmazásával érhető el. A termék sorozatgyártásához különböző feladatokat ellátó célgépekre volt szükség.

Henkel RE-NEW 2.0. robotcella

Gyártási folyamatba integrált robotcella

 • Integrált robotcella – elveszi a fröccsfúvó gép által gyártott darabokat.
 • Hűtősablon – megőrzi a termék geometriáját a szerelés előtt.
 • Automata hegesztőgép – összehegeszti a multilayer tasakot a fröccsöntött töltőcsőrrel.
 • Automata hajtogató – behelyezi a termékbe a meghatározott módon összehajtott zsákot.
 • 2K fröccsöntő gép – 4 fészekben, 2 eltérő tulajdonságú alapanyagot felhasználva készíti a kihordó kupakot

A hegesztőgéppel kizárólag annyi zsákot gyártunk amennyi az összeszereléshez szükséges, ezzel minimalizálva a beépítendő alkatrészek raktárkészletét.

Henkel RE-NEW 2.0. hűtősablon

A termékek geometriáját megőrző hűtősablon

Minőségellenőrzési megoldásunk

Az összeszerelést követően, a gyártás utolsó és elengedhetetlen része a minőségellenőrzés. Általános probléma, hogy a kis ciklusidővel gyártott termékek ellenőrzése és csomagolása sok időt vesz igénybe, továbbá ezeket a feladatokat operátorok végezik, és a folyamatos monoton munka következtében változik a munkavállalók koncentrációja.

Ennek kiküszöbölése érdekében a minőségellenőrzési és csomagolási munkafolyamatok egy univerzális robotcella alkalmazásával történnek. A robotcella képes elvenni a szállítószalagon lévő fröccsöntött termékeket, valamint több tengelyes mozgással képes a termék minőségileg fontos részeit megmutatni egy kamerának.

A kamera feladata:

 • megmérni a termék funkcionális méreteit,
 • színhibát vizsgál, valamint
 • darabhiányt észlel.

A robotcella termékspecifikusságát a cserélhető kar képezi, melynek cseréjével a robot más termékek kezelésére is alkalmassá válik. Alkalmazásával növelhető a kis ciklusidővel gyártott termékek kihozatala, az automata csomagolás pedig a termelékenység stabilizálásban nyújt előrelépést.

Henkel RE-NEW 2.0. célgépek a sorozatgyártáshoz

Sorozatgyártáshoz szükséges célgépek

Innovációk a Mikropakk-nál

Büszkék vagyunk rá, hogy 30 éves történetünk során kimagasló műszaki és K+F+I ráfordításainknak köszönhetően, innovatív csomagolástechnikai megoldásokkal tudjuk partnereinket versenyelőnyhöz juttatni, valamint egyedi csomagolástechnikai megoldásokkal támogatni.