MIKA kétkomponensű membránrendszer aeroszolokhoz

A MIKA kétkomponensű membránrendszert a standard PUR-hab pisztolyok két fő kihívásának megoldására fejlesztettük ki: a korai elegyedés miatti rövid felhasználhatóság és a palack belsejében képződő üledék. Megoldásunk a palack teljes belső szerkezetének és tömítésének a teljes újratervezését foglalta magában. A következőkben bemutatjuk a kétkomponensű membránrendszert, az aeroszolok, jelen esetben a PUR-hab, belső szerkezetére tervezett megoldást.

play
video

A kihívás

A kétkomponensű termékek hagyományos palackkaiban az okozza a problémát, hogy a két komponens gyakran idő előtt elegyedik, mivel a záróelem gumitömítései sokszor nem megfelelően működnek. Ennek következtében, ha a kémiai reakció végbemegy, a hab már nem használható. Ezért például a PUR-habok esetében a palack átlagosan csupán 9-12 hónapig használható fel.

Amint a záróelem tömítő funkciója csökkeni kezd, a poliuretán egy része kárba vész, mert a palackban képződő üledék megakadályozza a hab kijutását. Ha a palackot egyszer már használták, csupán rövid ideig marad újra felhasználható.

Ennek eredményeképpen a hagyományos PUR-hab csomagolás erősen környezetszennyezőnek tekinthető, mivel sokkal több hulladék keletkezik, mint amennyit a felhasználás indokolna: a fel nem használt vegyszerek a palackban maradnak, hozzájárulva a veszélyes hulladékok mennyiségének növekedéséhez.

Megoldásunk

Mérnökeink egyedi megoldást fejlesztettek erre a megoldhatatlannak tűnő problémára. Kísérletek sorozatát végezték el, különböző anyagokat és lehetséges szerkezeteket tesztelve. Csapatunk két megoldást dolgozott ki a komponensek elegyítésére:

  • a dugattyús keverést és
  • a membránrendszert.

Rendszerünk lényege, hogy a tárolt anyag a tárolás során nem tud kiszabadulni a tartályból, csak a rendszer aktiválásakor elegyedik. A palack alján egy kioldógomb található, amely csak a palack kinyitásakor teszi lehetővé a két komponens keveredését. Fontos, hogy az aktiváláshoz szükséges erőt nem befolyásolja a hőmérséklet-ingadozás.

A fejlesztési fázisban különös figyelmet fordítottunk az új alkatrészek költségeire, mivel az új megoldásnak árban is versenyképesnek kellett maradnia a piacon.

A kétkomponensű membránrendszer és a MIKA-Vent gumimentes aeroszolszelep kombinációjával a termék felhasználhatósági idejét 9-12 hónapról 24 hónapra tudtuk meghosszabbítani, illetve 8 hét veszteségmentes használatot garantálunk.

Az új, szabadalmaztatott szerkezet környezetbarátabb megoldást kínál, és tömeges elterjedésével hozzájárul azt építőiparhoz fenntarthatóbbá tételéhez. Fejlesztési tevékenység Európai Uniós támogatással valósult meg. A MIKA kétkomponensű membránrendszer 2012-ben Magyar Innovációs Nagydíjat nyert.

Alkalmazási területek – Kozmetikumok

Megoldásaink iparágtól függetlenül minden olyan területen és alkalmazásban használhatóak, ahol a kétkomponensű termékek használata gyakori. Ugyanerre a technológiára épülő egyedi megoldást fejlesztettünk ki az ismert, kozmetikumokat gyártó Schwarzkopf számára. A két komponensből (előhívó és szín) álló hajfestékek gyártásánál hasonló kihívásokkal szembesülnek:

  • A két alkotóelem elegyítése piszokkal jár, időigényes és problematikus,
  • A folyamat több palackot és lépést igényel, és sok hulladékot is termel.

Megoldásként kifejlesztettük a “palack a palackban” aeroszolt, amely az alsó gyűrű elforgatásával könnyen aktiválható. Az új csomagolással olyan megoldást tudtunk nyújtani, amely nemcsak az adagolást teszi könnyeddé, hanem a márka könnyű azonosítását is lehetővé teszi, ezáltal segít megkülönbözteti a terméket a versenytársakétól.

Elfogadjuk a kihívást

Felvesszük a versenyt és készek vagyunk új megoldást nyújtani speciális csomagolási kihívására.

Logo