MIKA kétkomponensű membránrendszer aeroszolokhoz

A MIKA kétkomponensű membránrendszert a standard PUR-hab pisztolyok két fő kihívásának megoldására fejlesztettük ki: a korai elegyedés miatti rövid felhasználhatóság és a palack belsejében képződő üledék. Megoldásunk célja a tömítések alkalmazásnak teljes kiküszöbölése, amely a palack teljes belső szerkezetének újratervezését vonta maga után. A következőkben bemutatjuk a kétkomponensű membránrendszert, az aeroszolok, jelen esetben a 2K PUR-hab palack belső szerkezetére tervezett megoldást.

A 2K PUR hab palack komponensei

A kihívás

A kétkomponensű termékek hagyományos palackjaiban az okozza a problémát, hogy a két komponens gyakran idő előtt elegyedik, mivel a záróelem gumitömítései sokszor nem megfelelően működnek. Ennek következtében, ha a kémiai reakció végbemegy, a hab már nem használható. Ezért például a PUR-habok esetében a palack átlagosan csupán 9-12 hónapig használható fel.

Amint a záróelem tömítő funkciója csökkeni kezd, a poliuretán egy része kárba vész, mert a palackban képződő üledék megakadályozza a hab kijutását. Ha a palackot egyszer már használták, csupán rövid ideig marad újra felhasználható.

Ennek eredményeképpen a hagyományos PUR-hab csomagolás erősen környezetszennyezőnek tekinthető, mivel sokkal több hulladék keletkezik, mint amennyit a felhasználás indokolna: a fel nem használt vegyszerek a palackban maradnak, hozzájárulva a veszélyes hulladékok mennyiségének növekedéséhez.

Megoldásunk

Mérnökeink egyedi megoldást fejlesztettek erre a megoldhatatlannak tűnő problémára. Kísérletek sorozatát végezték el, különböző anyagokat és lehetséges szerkezeteket tesztelve. Csapatunk két megoldást dolgozott ki a komponensek elegyítésére:

  • a dugattyús keverést és
  • a membránrendszert.

Rendszerünk lényege, hogy a tárolt anyag a tárolás során nem tud kiszabadulni a tartályból, csak a rendszer aktiválásakor elegyedik. A palack alján egy kioldógomb található, amely csak a palack kinyitásakor teszi lehetővé a két komponens keveredését. Fontos, hogy az aktiváláshoz szükséges erőt nem befolyásolja a hőmérséklet-ingadozás.

A fejlesztési fázisban különös figyelmet fordítottunk az új alkatrészek költségeire, mivel az új megoldásnak árban is versenyképesnek kellett maradnia a piacon.

A kétkomponensű membránrendszer és a MIKA-Vent gumimentes aeroszol szelep kombinációjával a termék felhasználhatósági idejét 9-12 hónapról 24 hónapra tudtuk meghosszabbítani, illetve 8 hét veszteségmentes használatot garantálunk.

Az új, szabadalmaztatott szerkezet környezetbarátabb megoldást kínál, és tömeges elterjedésével hozzájárul az építőipar fenntarthatóbbá tételéhez. Fejlesztési tevékenységünk Európai Uniós támogatással valósult meg, az ennek eredményeként megszületett MIKA kétkomponensű membránrendszer 2012-ben Magyar Innovációs Nagydíjat nyert.

MIKA kétkomponensű membránrendszer

Alkalmazási területek – Kozmetikumok

Megoldásaink iparágtól függetlenül minden olyan területen és alkalmazásban használhatóak, ahol a kétkomponensű termékek használata gyakori. Ugyanerre a technológiára épülő egyedi megoldást fejlesztettünk ki az ismert, kozmetikumokat gyártó Schwarzkopf számára. A két komponensből (előhívó és szín) álló hajfestékek gyártásánál hasonló kihívásokkal szembesülnek:

  • A két alkotóelem elegyítése piszokkal jár, időigényes és problematikus,
  • A folyamat több palackot és lépést igényel, és sok hulladékot is termel.

Megoldásként kifejlesztettük a „palack a palackban” aeroszolt, amely az alsó gyűrű elforgatásával könnyen aktiválható. Az új csomagolással olyan megoldást tudtunk nyújtani, amely az adagolás problémájának egyszerűsítésével a márka könnyű azonosítását is lehetővé teszi, ezáltal segít megkülönbözteti a terméket a versenytársakétól.

Elfogadjuk a kihívást

Felvesszük a versenyt és készek vagyunk új megoldást nyújtani speciális csomagolási kihívására.

Logo