A nyár első hétvégéjén az ízek szerelmeseivel telt meg a Millenáris, a már hagyományos Gourmet Fesztivál 2023-as kiadására. Néhány éve egy ilyen esemény még az eldobható, egyszer használatos műanyag tányérok és evőeszközök tízezreit fogyasztotta volna el, ma már azonban sokan más utat keresnek, a környezetvédelem jegyében. Az Onyx Műhellyel együttműködésben azonban azt mutattuk meg a fesztivál látogatóinak, hogy okos újrahasznosítással, az anyag körforgásban tartásával, az egyszer használatosnak nevezett műanyag valójában sokszor kelhet új életre, hozzájárulva ezzel a környezetterhelés mérsékléséhez, a fenntarthatósághoz.

Onyx Műhellyel együttműködve a Mikropakk mutatta meg a Gourmet Fesztivál 2023 látogatóinak hogyan lehet okosan újrahasznosítani a műanyagot.

A műanyag új élete, fröccsöntéssel

Az Onyx Műhely Metropolis menüje középpontjában az a tudatos gyakorlat áll, amivel minimalizálható a pazarlás és maximalizálható az erőforrások felhasználása a mindennapokban. Ennek apropóján a menü gondosan elkészített fogásait, a fesztiválon egyedüliként egyszerű, fehér polipropilén kanalakkal szervírozták. Eldobásról azonban szó sem volt, ugyanis a rendezvényre egy különleges gépsorral érkeztünk, melynek segítségével a látogatók kanalai jól hasznosítható ajándékká változtak.

Bevásárló kocsikban hasznosítható érmék készültek a kanalakból

Bevásárló kocsikban hasznosítható érmék készültek a kanalakból

 

Az asztal mellé helyezett gépsor használata előtt arra kértük a látogatókat, tisztítsák meg a kanalat – szalvétával letörölve tökéletes. Az így előkészített evőeszközt egy rövid szállító szalagra helyezték a vendégek, mely daráló berendezésbe juttatta azt, majd szárítóba került a műanyag granulátum, mert a nedvesség rontja a termék minőségét.

Az így előkészített darálék az asztali fröccsöntő gépünk felső, átlátszó hengeres tartályába került. A 6 tonna záróerővel működő berendezéshez 74x74x120 mm befoglaló méretű szerszámot készítettünk előzetesen, amelybe a 210°C hőmérsékletre felmelegített és már ömledék állapotú műanyagot a szerszám beömlő nyílásán keresztül egy dugattyúval benyomtuk, azaz lezajlott a fröccsöntés.

A fröccsöntő gép mozgó oldala, szerszámmal

A fröccsöntő gép mozgó oldala, szerszámmal

Egyszer használatos műanyagból sokszor bevethető eszköz a mindennapokra

Az eredmény nem más, mint egy bevásárló kocsi érme, Onyx Goes Green szlogennel és Mikropakk logóval ellátva, mely tartós segítség a mindennapokban, ha nincs kéznél százforintos. Az Onyx Műhellyel közös kampányunk célja, hogy bemutassuk, az egyszer használatos termékek is újrahasznosíthatók. A bennük hordozott nyersanyagot okosan kezelve nem kell, hogy szemétlerakóban, vagy hulladékégetőben végezzék, környezeti terhelést okozva. Az ilyen műanyag termékek előnyei pedig – az olcsó ár, a gyors és hatékony gyárthatóság, a széles szín és formaválaszték – ma is ugyanazok, mint ami miatt eredetileg oly széles körben elterjedt a használatuk. Innovatív gondolkodással, átgondolt terméktervezéssel és anyagválasztással, valamint felelős hulladékkezeléssel nem kell lemondanunk ezekről az előnyökről.

Kapcsolódó szolgáltatások