két komponens fröccsöntése kocka technológia alkalmazásával

2015-ben kezdtük el a mai napig sikeres termékünk, a 2K flip-top kupak gyártását, ami az induláskor még két különböző színű részből állt, azonban a piaci visszajelzések alapján egyszínűre kellett módosítani. Fontos kiemelni, hogy a termék egységes színe ellenére továbbra is két különböző komponensből gyártjuk, amelyek egy speciális szerszámtechnikai kialakítás alkalmazásával (az ún. kocka szerszám) egy fröccsöntési eljárásban készülnek. Cikkünkben – az alábbi pontok alapján – röviden bemutatjuk a termék főbb értékeit és a gyártási folyamatot:

Két komponens fröccsöntése kocka technológia alkalmazásával

A többkomponensű termékek gyártására sokféle alternatíva létezik, melyek közül mi ennél a projektnél a kocka technológia alkalmazását választottuk, ezáltal egyetlen gépen nagyobb gyártási kapacitást érünk el és tudunk biztosítani a vevőnk számára. A kocka technológia – alapvetően a szerszám kialakítására vonatkozik, de ehhez a technológiához átalakított fröccsöntőgép és kiegészítő felszereltség is szükséges – kiválóan egyesíti a szerszám fészkek számának növelését (akár többszörösére is) és a rövidebb ciklusidő elérését a azonos gépnagyság és szerszám felfogási helyigény esetén. Ezáltal akár 200 százalékos mértékben fokozhatja az adott alkatrész gyártási kapacitását.

A kétkomponensű fröccsöntés menete kocka technológiával

A gyártás során a szerszám középső blokkja (kocka) egy függőleges (vertikális) tengely körül forog. A két ellentétes oldalán (egyes, hármas oldalak) történik a két komponens fröccsöntése, míg a második a pihenő, a negyedik oldal pedig a kilökő fázisban vesz részt. A kilökést követően a termék szalagra helyezését egy lineáris robotkar végzi el, ahol megtörténik a szükséges szortírozás és pozícióba állítás. Ugyanis ezt követően a kupakok egy vizuális ellenőrző rendszeren haladnak át (100%-os ellenőrzés), melynek során a gép a hibás termékeket automatikusan szelektálja. A minőség ellenőrzésen elfogadott kupakok a csomagoló cellában dobozolásra kerülnek. A teljesen automatizált folyamat során csak a dobozok lezárásához van szükség emberi erőforrásra.

play
video

Milyen előnyökkel jár ez a gyártási technológia?

A kocka technológiával történő gyártás jelentős előnye az egységnyi idő alatt elérhető magasabb gyártási kapacitás: éves szinten akár 200 millió darab termék is elkészíthető ennek a teljesen automatizált, kétkomponensű fröccsöntéses gyártósornak az alkalmazásával. A nagy darabszám nagyon gyors és pontos ellenőrzést kíván, amelyet egy vizuális ellenőrző rendszer végez el, amely minden egyes darabot megvizsgál.

A jól behatárolt, teljesen automatizált, kocka technológiás kétkomponensű fröccsöntés így közel nulla selejt aránnyal működik, tehát szinte 100%-os minőséget garantál.

Flip-Top kupakok aktív zsanérral

A flip-top kupakok azért is olyan népszerűek, mert különböző viszkozitású anyagok adagolásához ideálisak és meggátolják a palackban vagy flakonban tárolt termék szivárgását, kifolyását. Kialakításuk lehetővé teszi a használat utáni visszazárást, akár sok alkalommal, az ún. aktív zsanérjának köszönhetően pedig különösen felhasználóbarát és tartós a felépítésük. Aktív zsanérnak nevezzük a kupak alsó és felső részét összekötő zsanér részt, mert van egy aktív, előfeszített része, ami miatt a felső rész bezáráskor rugó szerűen csapódik be.

fröccsöntés technológiával készült Flip-top kupakkal felszerelt kereskedelmi termék

Flip-top kupakkal felszerelt kereskedelmi termék

 

A záróelem felső része homogén polipropilén (PP), ami költséghatékony anyag, míg az alsó, funkcionális rész adalékolt PP. Napjainkra már több mosogatószert kínáló cég használ hasonló kialakítást, így egy igazán sikeres termékről beszélünk.

Fontos azonban megemlíteni, hogy más kupak és záróelem is készülhet ezzel a technológiával.

Ellenőrzött minőségű fröccsöntött műanyag termékek és alkatrészek

Innovatív terméktervezést kínálunk, kis és nagyszériás gyártást is vállalunk, akár bérmunkában is. Az egyik gyárunk egész területére vonatkozóan rendelkezünk BRC-GS tanúsítvánnyal, így biztosított az FMCG piac minőségi és higiénikus kiszolgálása. Amennyiben automatizált, magas minőségű fröccsöntött termékre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, hiszen ez a szakterületünk.

Kapcsolódó szolgáltatások