A műanyagok környezeti hatásai, különösen a műanyag újrahasznosításának fontossága, régóta vita tárgyát képezik. A műanyag gyártásának kihívásai között szerepel a lebomlási folyamat hosszúsága és a mikroműanyag-szennyezés. Megoldásként jellemzően papír alapú termékek felé fordulnak alternatívaként, azonban kiváltásuk nem korlátozódik erre az egy lehetőségre.

Granulátumok és regranulátumok

A műanyagiparban zajló fejlesztések nyomán a fenntarthatóság kerül előtérbe. A regranulátumok, mint újrahasznosított alapanyagok, kulcsfontosságú szerepet játszanak a műanyag újrahasznosítás előmozdításában, csökkentve a termékek ökológiai lábnyomát.

Cikkünkben részletesen tárgyaljuk

Újrahasznosított és innovatív alapanyagok a műanyag alkatrészek gyártásában

Az iparági kutatás és fejlesztés fókuszában jelenleg az olyan műanyagok állnak, amelyek nem kőolaj alapúak. Bár ez a tendencia egyelőre kevésbé domináns, a nemzetközi nyomás hatására a zöldítésre való törekvés jelentősen növekszik. Az újrahasznosított műanyagok használata egyre elterjedtebb, ezek közül az újra granulált műanyagok (úgynevezett regranulátumok) két fő területről származnak:

  • a PIR (post-industrial recycled), ami az ipari gyártási melléktermékeket és hulladékokat jelenti, illetve
  • a PCR (post consumer recycled), amely a lakosságtól visszagyűjtött anyagokra utal.

A PET műanyag újrahasznosítása már jól bevált és széles körben alkalmazott technológia. Viszont új irányként jelent meg a PP (polipropilén) és a PE (polietilén) újrahasznosítása. A PP különösen alkalmas többszöri feldolgozásra, elsősorban fekete vagy szürke termékek esetében. A HDPE (nagysűrűségű polietilén) pedig a nem élelmiszeripari FMCG alkalmazásokban általánosan használt egyik legkönnyebben újrahasznosítható polimer.

Saját példaként említhető a Genius kézi adagoló fejének továbbfejlesztése, ahol a termék 26%-a, a trigger (ravasz) rész új anyagból készül, míg a többi komponens PCR-ből áll (azaz a termék ¾-e). Általános elvünk és vevői elvárás is egyben, hogy a meghatározott követelmények teljesítése érdekében, a műanyag alkatrész funkcionális része új anyagból készüljön, míg a fenntarthatóság jegyében a többi komponenst PCR anyagból állítjuk elő. Ezenfelül folyamatos fejlesztések zajlanak a regranulátum beszállítói oldalon egyaránt, különösen a szín és tisztaság, valamint a polimer fajták és adalékanyagok szerinti szétválasztás terén.

Fenntarthatóság csomagolás és körforgásos gazdaság

Műanyag újrahasznosítással olcsóbb termék gyártható?

A népszerű vélekedés, miszerint a hulladék újrahasznosítása költséghatékonyabb, nem mindig állja meg a helyét. A hulladék

  • válogatásának,
  • tisztításának, és
  • újrafeldolgozásának

komplexitása jelentős hozzáadott értéket képvisel, azonban plusz költséget is jelent, ami megemelheti a végtermék árát. A piac erős keresleti dinamikája tovább növeli az árakat, így előfordulhat, hogy a regranulátum alapú termékek drágábbak lesznek, mint a hagyományos, kőolaj alapú műanyagok. Azonban a fő kihívás nem csupán a költségekben keresendő, hanem az újrahasznosítási folyamat egyéb aspektusaiban is.

Innováció a műanyaggyártás fenntarthatóságáért

A Mikropakk-nál folyamatosan az innovatív megoldások és az új termékek fejlesztésére összpontosítunk. K+F+I tevékenységünk részeként több termékünk esetében is előrehaladott fejlesztéseket és pilot gyártást is végzünk. A gyártás előkészítési fázis kiemelten fontos számunkra, mivel a PCR műanyagok jelentős eltérést mutatnak az eredeti anyagokhoz képest. 

Egyik legnagyobb kihívásunk a termékek vizuális vonzerejének megőrzése. A regranulátumból készült termékek színskálája erősen korlátozott, jellemzően fekete és szürke alkatrészek készülnek belőle. Ez főleg az FMCG piacon jelent problémát, ahol a fogyasztók színes és látványos termékeket várnak el.

Innovációs stratégiánk középpontjában ezért a tisztább, ezáltal szélesebb színskálában színezhető PCR anyagok bevezetése és felhasználása áll, ötvözve a környezettudatosságot a kiváló minőségű termékekkel.

Felelős műanyaggyártás a Mikropakknál

Több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a csomagolási megoldások terén, szolgálva a gyógyszer-, élelmiszer-, kozmetikai, orvosi, építőipari és elektronikai iparágakat. Termék- és gyártási folyamataink fejlesztése során azon dolgozunk, hogy innovatív megoldásokkal elősegítsük fenntarthatósági kezdeményezéseinket.

Büszkék vagyunk rá, hogy környezeti hatásaink minimalizálásáért PRS Green Label 2023 elismerésben is részesültünk. Elkötelezettségünk a kutatás és fejlesztés iránt segít nekünk a legújabb, környezettudatos csomagolási megoldások megvalósításában, amelyekkel hozzájárulhatunk partnereink sikeréhez.

Kapcsolódó szolgáltatások