Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

Felelősséggel a műanyagok jelenéért és jövőjéért

A fenntarthatóság már hosszú ideje tevékenységünk egyik kiemelt fókuszapontja. Számos lépést tettünk már a gyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése érdekében, és aktívan keressük az új technológiákat és az olyan lehetőségeket, melyekkel termékeinket és folyamatainkat egyaránt környezetbarátabbá tehetjük.

Annak ellenére, hogy a Mikropakkon belül már számos kezdeményezést végrehajtottunk, folyamatban van a 2040-es fenntarthatósági céljaink hivatalossá tétele, amelyek a következő területekre összpontosítanak majd:

 • működésünk energiahatékonyságának optimalizálása,
 • a fenntarthatóságra való összpontosítás már a termék tervezésekor,
 • a közösségünk életminőségéhez való hozzájárulás vállalati szerepvállaláson keresztül.

Zöld gyártás és karbonsemlegesség

A gyártási folyamataink ökológiai lábnyomának csökkentésére irányuló kezdeményezéseink.

Fenntartható csomagolás és körforgásos gazdaság

Termék- és folyamatinnovációk a körforgásos gazdaság szolgálatában.

Társadalmi szerepvállalás

Helyi kezdeményezések az egészséges és életképes környezet megteremtése érdekében minden érdekelt fél számára.

ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok

A Mikropakk fenntarthatósági céljai az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz igazodnak.

Zöld gyártás és karbonsemlegesség

A termékek újrahasznosíthatósága mellett, a fröccsöntőipar egyik fő kihívása a magas energiafogyasztás. Az új generációs fröccsöntőgépek már 50%-kal csökkentették az energiafelhasználást a 15 évvel ezelőtti szinthez képest. Ennek ellenére további fejlesztésekre törekszünk, ezért az energiafelhasználást minden egyes fröccsöntőgépen aktívan mérjük, hogy naprakész adatokkal rendelkezzünk fogyasztásukról.

A zöld gyártási folyamatok bevezetése az évek során egyre fontosabbá vált számunkra, a helyi és globális környezetre gyakorolt hatások minimalizálásának érdekében. Termelési folyamataink fenntarthatóbbá tételét illetően a gyártási, adminisztratív és támogató tevékenységekből származó hulladék csökkentésére és újrafelhasználására, a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetésére, a működésünk teljes mértékben digitális és teljesen papírmentes átalakítására, valamint a megújuló energiára való egyre nagyobb mértékű használatára összpontosítottunk.

Kombinált hő- és villamosenergia felhasználás

Zöld gyártás kezdeményezések a Mikropakknál

1997 – Zártkörű vízrendszer bevezetése a technológiai víz regenerálására. Büszkék vagyunk arra, hogy termelésünk 1997 óta nem termel szennyvizet.

2005 – Átállás teljesen elektromos fröccsöntőgépekre

2007 – ISO-14001 tanúsítvány megszerzése

2011 – Az összes fosszilis tüzelőanyag kiiktatása a termelésből

2021 – Elektromos targonca beszerzése a Mikropakk SILVER üzemében a gázüzemű eszközök kiváltása érdekében

2022 – Napelemek és villamosenergia-tárolási rendszerek kiépítése

Vállalati karbonlábnyom

Egy felelős vállalat számára elengedhetetlen, hogy a fenntartható üzemelésre törekedjen. Mind működésünk, mind termelési folyamataink során kiemelt hangsúlyt fektetünk a környezeti fenntarthatósági kérdésekre. Ennek fejlesztése érdekében szükséges a saját gyárunk üvegházhatású gázkibocsátásának kezelése, valamint a jövőbeli stratégiánk ennek megfelelő tervezése. Ezért a Denkstatt Hungary Kft. az ÜHG protokoll irányelvei mentén számította ki tevékenységünk karbonlábnyomát a 2021-es évre (2021.01.01. – 2021.12.31.).

A vállalat meghatározta a tevékenységünkből származó közvetlen üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátást, valamint a vásárolt energiából származó közvetett kibocsátást.

 • A tevékenységünkből származó közvetlen kibocsátás 192,08 tonna CO2-egyenérték volt.
 • A vásárolt energiából származó közvetett kibocsátás 2876,68 tonna CO2-egyenérték volt.

A teljes értéklánc működéséhez kapcsolódó közvetett kibocsátásokat figyelembe véve a teljes ÜHG-kibocsátás 3068,76 tonna CO2-egyenértéket tett ki. Ez a karbonlábnyom a vállalatunk teljes tevékenységét lefedi, beleértve a budapesti és salgótarjáni telephelyeket egyaránt. Az eredmények tükrében a karbonlábnyom jelentős része, (93,74%) a közvetett kibocsátásokból adódik.

Net Zero 2040

Az új, modern technológián alapuló fröccsöntőgépek a 15 évvel ezelőttihez képest 50%-kal csökkentették az energiafelhasználást. Az energiafelhasználást minden egyes fröccsöntőgépen aktívan mérjük, hogy naprakész adatokkal rendelkezzünk.

Fenntartható csomagolás és körforgásos gazdaság

A műanyagipart nem véletlenül vádolják már régóta az egyszer használatos műanyagok okozta felesleges szennyezésért. A Mikropakk semmilyen körülmények között nem kíván hozzájárulni a környezetszennyezéshez, azt elősegíteni vagy a felelősséget a fogyasztókra hárítani. Célunk, hogy a felelős fogyasztást támogassuk, miközben fenntartható megoldásokat kínálunk az alábbiak révén:

 • kevesebb hulladékot termelő termékek gyártása,
 • a termékek újrahasznosításának lehetővé tétele a fogyasztók számára,
 • környezettudatos megoldások kínálata,
 • a termékek újrahasznosítható tartalmának növelése.

Fenntartható csomagolás és körforgásos gazdaság

Újrahasznosítható csomagolási megoldások a Mikropakktól

A Mikropakk az újrahasznosítható anyagok széles skáláját használja a gyártás során, mint például:

 • PET – A legszélesebb körben újrahasznosított műanyag, amely jól ismert az élelmiszeripari alkalmazások által.
 • PP – Bár nehéz újrahasznosítani, a polipropilén újra felhasználható a gyártásban olyan alkalmazásokban, ahol fekete vagy szürke termékekre van szükség.
 • HDPE – A nem élelmiszeripari FMCG alkalmazásokban általánosan használt HDPE az egyik legkönnyebben újrahasznosítható polimer. Lehet átlátszó vagy pigmentált.

A Mikropakk merev műanyagokat gyárt egy vagy több rétegben, a késztermék minőségének romlása nélkül.

Termékinnovációk

A Mikropakk széles körű mérnöki szaktudását a fenntarthatóbb termékek és gyártási folyamatok tervezésében is kamatoztatja.

Tudatosság a hulladékok terén

Először is egy zárt körfolyamatú ellátási rendszerrel mindkét létesítményben racionalizáltuk és automatizáltuk az alapanyagfelhasználást, hogy megelőzzük a gyártás során keletkező hulladékot. Ami a gyártás során keletkező hulladékot illeti, gyártási folyamatainkat úgy alakítjuk ki, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a hulladék mennyiségét, és ha lehetséges, újrafelhasználjuk azt. A beérkező anyagok csomagoló kartondobozait is újrahasznosítjuk a kisebb késztermékek csomagolásához.

Minden terméket készek vagyunk zöldebbé tenni azáltal, hogy

 • A termékek súlyát az új piaci követelményeknek való megfelelés érdekében csökkentjük, mint például a fosszilis alapú műanyagfelhasználás 30%-os csökkentése 5 éven belül.
 • Ahol csak lehetséges, újrahasznosítjuk saját ipari hulladékainkat, hogy létrehozzuk egy posztindustriális újrahasznosítási folyamatot és támogassuk a körforgásos gazdaságot.
 • Bio és újrahasznosított anyagokat használunk gyártott termékeinkben.

Társadalmi szerepvállalás

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett, ezért igyekszünk fenntartható alternatívákat kínálni mind ügyfeleink, mind kollégáink számára. Rendszeres kezdeményezéseket indítunk munkatársaink és környezetünk egészségének és vitalitásának megőrzése érdekében, mert hiszünk a zöld gondolkodás kultúrájának megteremtésében. Egyik legújabb kezdeményezésünk, hogy a két gyártási telephelyünk közötti ingázást szolgáló vállalati flottát teljesen elektromos meghajtásúvá tettük.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai

Aktívan dolgozunk erőforrás-felhasználásunk hatékonyságának növelésén, illetve ökológiai lábnyomunk javításán, ezért céljainkat az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai mentén alakítottuk ki:

Sustainable Development Goals - azaz az ENSZ fenttartható fejlődés céljai

#6 Tiszta víz és alapvető köztisztaság

A fenntartható vízgazdálkodás, valamint a vízhez és közegészségügyhhöz való hozzáférés biztosítása mindenki számára.

6.4 2030-ig a vízhasználat hatékonyságának jelentős növelése minden ágazatban; a fenntartható vízkivétel és az édesvíz-ellátás biztosítása a vízhiány kezelése érdekében, továbbá a vízhiánytól szenvedő emberek számának jelentős csökkentése

6.5 2030-ig az integrált vízkészlet-gazdálkodás megvalósítása minden szinten, beleértve adott esetben az országhatáron átívelő együttműködést is

Az első fenntarthatósági cél a technológiai vízzel való fenntartható gazdálkodás elérése volt, amelyet a Mikropakk 1997-ben teljesített. Akkor egy zártkörű vízrendszert vezettünk be a technológiai víz regenerálására, azóta nem termelünk szennyvizet.

#7 Megfizethető és tiszta energia

Biztosítani a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiát mindenki számára.

7.2 2030-ig a megújuló energiák részarányának jelentős növelése a globális energiamixben
7.3 2030-ra az energiahatékonyság javulási ütemének megduplázása világviszonylatban

A hatalmas energiaigényű ágazatokban, beleértve a műanyagipart is, gyors fellépésre van szükség a korszerű megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban. A Mikropakk aktívan dolgozik azon, hogy növelje a megújuló energia arányát az energiamixben, és javítsa az energiahatékonyságot a teljes gyártási folyamat során. Ami a tiszta energiát illeti, 2022-ben napelemeket telepítünk telephelyünkre, hogy fogyasztásunkat közvetlenül tiszta energiával biztosíthassuk. Ami az energiahatékonyságot illeti, kizárólag modern, energiahatékony fröccsöntőgépekkel dolgozunk, amelyek jellemzően nem régebbiek 4-5 évnél, de legfeljebb 6 évesek. Különös figyelmet fordítunk rendszeres karbantartásukra is, és valós idejű adatokkal figyeljük az egyes gépek energiafelhasználását.

#12 Felelős fogyasztás és termelés

Biztosítani a fenntartható fogyasztási és termelési szokásokat

12.2 2030-ig a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás és azok hatékony felhasználásának megvalósítása

12.5 2030-ig a hulladékképződés jelentős csökkentése megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újrahasználat által

12.6 A cégek, különösen a nagy és transznacionális vállalatok ösztönzése a fenntartható gyakorlatok alkalmazására és a fenntarthatósággal kapcsolatos információk jelentéseikbe történő beépítésére

12.7 Fenntartható közbeszerzési gyakorlatok elősegítése a nemzeti szakpolitikákkal és prioritásokkal összhangban

A Mikropakk fenntartható termék- és gyártási innovációi szolgálják ezt a célt. Ami a természeti erőforrások hatékony felhasználását illeti, gyártási folyamatainkat úgy alakítjuk ki, hogy a hulladékot minimálisra csökkentsük, zárt ellátási rendszerrel, lehetőség szerint a hulladékok újrafelhasználásával és a nyersanyagok csomagolóanyagainak újrahasznosításával. Felelős piaci szereplőként szeretnénk kivenni a részünket a fenntartható fogyasztási szokások ösztönzésében is. Ezt fenntarthatóbb terméktervezési megoldásokkal érhetjük el, például az alkatrész súlyának csökkentésével és zöld, újrahasznosítható nyersanyagok használatával.

#13 Fellépés a klímaváltozás ellen

Sürgős lépések megtétele a klímaváltozás és hatásainak leküzdésére

13.2 A klímaváltozással kapcsolatos intézkedések integrálása a nemzeti szakpolitikákba, stratégiákba és tervezésbe

13.3 Az oktatás javítása, a tudatosság, a humán- és intézményi kapacitások növelése az éghajlatváltozás mérséklésével, az alkalmazkodóképesség javításával, a hatások csökkentésével és a korai előrejelzéssel kapcsolatban

Annak ellenére, hogy globálisan nagyon messze vagyunk attól, hogy a Párizsi Megállapodásban előírt 1,5°C-os átlaghőmérséklet-növekedésen belül vagy az alatt maradjunk, minden apró változás számít. Ezért telephelyeinken teljesen kiiktattuk a fosszilis tüzelőanyagokat és elektromos fröccsöntő berendezésekbe fektettünk be. 2021-ben egy elektromos targoncát is vásároltunk, és megszüntettük a fosszilis tüzelőanyagokat a Mikropakk SILVER-ben.

A Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 a lehető legszélesebb körű nemzetközi együttműködésre szólít fel e célok elérése érdekében. Tevékenységeink összehangolása segít abban, hogy kezdeményezéseinket összpontosítani tudjuk és elszámoltathatóak legyünk.

Elfogadjuk a kihívást

Felvesszük a versenyt és készek vagyunk új megoldást nyújtani speciális csomagolási kihívására.

Logo