mikropakk-tds-evolution

A gyártásautomatizálás nem csupán az ipari digitalizációs tendenciák következménye, hanem a növekvő piaci követelmények által is indokolt szükséglet. A Mikropakk-nál számos esetben kialakítottunk részlegesen- és teljesen automatizált gyártósorokat, amelyek évente több millió műanyag alkatrész előállítására is képesek. Jelen cikkünkben részletezzük a digitalizált gyártási folyamatok megvalósításának módszereit, valamint azt, hogy a gyártósori automatizálás milyen minőségi fejlődést eredményez a gyártási folyamat különböző területein.

Hogyan változnak a munkafolyamatok az ipari automatizálással?

Míg a részlegesen automatizált gyártósorok esetében bizonyos műveleteket, mint az adagolás, a kezelési vagy illesztési folyamatokat és a csomagolást még mindig emberi munkaerő végzi, addig a teljesen automatizált gyártósorokon minden szükséges folyamatot robotok hajtanak végre, egészen a termék használatra kész állapotának eléréséig.

Ebbe beletartozik:

  • az alkotóelemek szétválogatása, ciklikus adagolása,
  • a műanyag részek minőségének vizuális vagy egyéb jellegű ellenőrzése,
  • az elemek tamponnyomása, valamint ennek minőségellenőrzése,
  • a részek egymásba illesztése, rögzítése
  • a kész alkatrész vagy termék átfogó minőségellenőrzése az illesztésektől kezdve a megfelelő módon történő funkcionálásig,
  • a hibás termékek selejtezése és szortírozása.

A termelés hatékonyságának növelése mellett minőségben is jelentős javulást eredményez a megfelelően kidolgozott automatizált gyártás. A robotizált gyártósor lehetővé teszi a kisebb emberi munkaerő felhasználását, így az emberi mulasztásból származó hibák száma is csökkenthető.

A gyártásautomatizálás nagy előnye, hogy különféle gyártási normák beállításával biztosítható a termelés minőségének folyamatos fenntartása.

A digitális minőségellenőrzés során egyaránt meghatározható a maximális sorozathiba mennyiség, a tűréshatárok és mérettartományok. A minőségi követelményeknek való megfelelésről kamerás (egyes esetekben más technológiájú, például lézeres) ellenőrző rendszer gondoskodik.

Az automatizált gyártósor működése

Tökéletes példa egy jól működő automatizált gyártósorra a Lenzetto Spray orvostechnikai eszköz applikátora. A folyamat a fő alkatrészek betöltésével kezdődik egy rezgőadagoló és felhordó segítségével. Az alkatrész teste egy forgó asztalra kerül, ahol az elemek összeillesztésre kerülnek. Ezt követően megtörténik az alkatrészek ultrahangos összehegesztése, amit egy minőségi ellenőrzés zár. A festék felvitele előtt a műanyag zárt szerkezetű felületét plazma alkalmazásával megbontjuk, szabad gyököket alakítunk ki rajta, ami elősegíti a festék tapadását. A festéket egy vagy többlépcsős tamponnyomással viszik fel, amelynek megfelelőségét egy kamerás rendszer ellenőrzi. A gyártás során a mért adatok folyamatos monitorozás alatt vannak, ami segít a gyártási hibák gyors és hatékony kiszűrésében. A használatra kész alkatrész végül egy gyűjtő konténerbe kerül, annak függvényében, hogy az megfelel-e az előírt követelményeknek.

Ezt a folyamatot mutatja be ez a videónk is:

play
video

Miért éri meg a gyártásautomatizálás?

Az ipar 4.0 bebizonyította, hogy a robotizált gyártósorok használatával jelentős mértékben nő a termelési kapacitás. Továbbá fontos megjegyezni, hogy az ipari automatizáció révén a gyártási folyamatok képesek folyamatosan, 24 órás üzemben zajlani, ami a termelésben jelentős hatékonyság-növekedést eredményez.

Az emberi beavatkozások számának csökkentésével a lehetséges gyártási hibák számát is képesek vagyunk minimalizálni. A gépek pontos kalibrálásának köszönhetően a termékek minősége változatlanul magas marad a megnövekedett gyártási darabszám ellenére. Ezen felül a minőség ellenőrzése digitális kamerák segítségével több szinten is megvalósul. A félkész és kész termékeken többek között végzünk:

  • nyomástesztet,
  • illesztés-ellenőrzést,
  • megfelelő funkcionalitást garantáló tesztet.

A vizsgálatok során az adatok tárolásra kerülnek, így azok visszakövethetők, amelyek későbbi fejlesztések során fontos kiindulási alapot jelenthetnek.

Végül de nem utolsósorban, a zártcellás robotok használatával a gyártási folyamatok munkavédelmi szempontból is biztonságosabbak.

Automatizált gyártósor az Ön igényeire szabva

Többéves tapasztalatunknak köszönhetően és ügyfeleink igényei alapján végzünk in-line és off-line automatizálást. Az automatizációt úgy alakítjuk ki, hogy azok minden esetben megrendelőink egyedi elvárásaihoz igazodjanak. A gyártósorok automatizálásához többek között kiváló minőségű KUKA robotokat is alkalmazunk.

A gyártásautomatizálás hatékonyságát egy korábbi munkánk is bizonyítja, melynek során a Lenzetto Spray orvostechnikai eszközhöz applikátorba helyezett adagoló spray-t gyártottunk évi 4 milliós darabszámban. A technológiai eljárásnak köszönhetően ez a szám akár 5 millióra is emelkedhet. A nagy mennyiség ellenére a minőség mindvégig elsődleges szempont maradt, így a kapott adatokat folyamatosan monitoroztuk.

Örömmel vállaljuk az ön termékének automatizált gyártását is. Vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégáink örömmel tájékoztatják a részletekről!